Hogyan működik?

Regisztráció

A regisztráció során egyedül az email címed megadása és annak visszaigazolása a kötelező. Ez követően egy anonim digitális azonosító készül számodra, melyből nem lehet még az email címedre sem következtetni.

Egyes ADA-t használó alkalmazások kérhetik, hogy készíts magadnak egy Titkos Kódot is mert az anonimitásod mellett szeretnének biztosak lenni abban, hogy magyar állampolgár vagy.

Többfajta módon regisztrálhatsz, és később is megváltoztathatod, hogyan használod a rendszert.

TITKOS KÓD

A Titkos Kód egyértelműen tudja bizonyítani a személyazonosságodat. A Titkos Kód két, a lakcímkártyádon megtalálható, személyes adatodból("Személyi azonosító és Anyja neve") egyirányú titkosítással előállított nem visszafejthető karaktersorozat.

A Titkos Kódot te is előállíthatod.

A Titkos Kód a te tulajdonod lesz, feltéve hogy saját személyes adataidból állítottad elő. Erre vigyáznod kell, tehát csak olyan weboldalnak személynek add meg, amiben/akiben megbízol.

A Titkos Kód segítségével bármikor bizonyítani tudod, hogy ADA regisztrációd valóban a tiéd, ugyanis a Tikos Kód Géppel bármikor előállíthatod újra.

A személyes adataidat, amelyekből a Titkos Kódodat előállítottad, nem tároljuk. Ebből senki, még mi sem tudjuk előállítani a személyes adataidat. Ezt az egyirányú titkosítás biztosítja.

Igazolások

A regisztrációt követően a FIÓKOM menü pont alatt megtalálod azokat az igazolásokat, melyeket az ADA elkészített számodra.

Ezek a következők lehetnek:

  • “ellenőrzött e-mail cím” igazolás,
  • “van Titkos Kód” igazolás,
  • „magyar” Igazolás
  • egyéb Alkalmazás specifikus igazolások

Az igazolások kiadása nem automatikus, mert pl. az “ellenőrzött e-mail cím” igazoláshoz az is szükséges, hogy visszaigazold az email fiókod. A “van Titkos Kód” igazoláshoz el kell készítened a Titkos Kódodat. Egyes igazolások megszerzéséhez (pl a „magyar” igazolás esetében) szükséges egy személyes azonosításon ( Tanúsítás) is átesned.

Tanúsítás

A TANÚSÍTÁS NEM JELENTI AZ ANONIMITÁSOD FELADÁSÁT!

A tanúsítás az a folyamat, melynek során a felhasználók valódiságát egy személyes találkozót igénylő eljárással igazoljuk. A tanúsítás teljes folyamatának leírását a Tanúsítási Szabályzatban találod meg.

A Tanúsítónak joga van az személyes adataid megtekintésére, azonban nincs joga azok bármilyen formában történő rögzítésére. A Tanúsító a Tikos Kód Gép segítségével azt vizsgálja, hogy a rendszerben általad elmentett Titkos Kódot elő lehet-e állítani az igazolványaidban szereplő személyes adataidból. Amennyiben igen (ezt a rendszer hasonlítja össze, mert elég hosszú véletlenszerű karakter sorozatról van szó), akkor kiadja számodra a „magyar” (vagy esetleg egyéb) igazolást.

A tanúsítást követően valamennyi általad használt alkalmazás gazdája biztos lehet abban, hogy te egy magyar állampolgár vagy, de ennél a ténynél többet ezen túl sem fog tudni rólad.

Alkalmazások

Az ADA regisztráció és az igazolások megszerzése azt a célt szolgálja, hogy a partner webes alkalmazásokat (mobil applikációkat) anonim módon tudd használni.

Az ADA regisztráció hasonló lehetőséget biztosít számodra a web világában mint a hivatalos ügyfélkapu regisztráció az államigazgatásban. Van azonban egy nagy különbség. Az ADA tulajdonképpen egy anonim “ügyfélkapu”, vagyis a partner alkalmazások csak annyi tudnak rólad, hogy valódi személy vagy és magyar állampolgár. Azt nem fogják tudni, hogy pontosan ki vagy. A hivatalos ügyfélkapu ezzel szemben minden alkalmazásnak ( ezek pl. NAV , TB, stb.) “elárulja”, hogy te ki vagy. Az állami hivatalok esetében ez érthető. A web szélesebb világában azonban ez már nem annyira praktikus. Sok esetben szeretnéd, hogy pontosan ne tudják ki vagy, mert nem az a lényeg. Egy titkos szavazás vagy választás esetében pl. a kiíró számára nem az a fontos, hogy te ki vagy,hanem az, hogy valódi személy vagy.

Egyes online alkalmazásokat és mobil applikációkat üzemeltető szolgáltatók ügyfeleiknek saját speciális ADA igazolásokat is adhatnak.Ilyen lehet pl egy szervezeti tagságot vagy valamilyen jogosultságot bizonyító igazolás.

Az adataid kezelése

Az alkalmazások (applikációk) az ADA rendszerében rólad őrzött információkból szigorúan csak az általad előzetesen jóváhagyott adatokat kapják meg. (FONTOS: a személyes adataidat az ADA sem tárolja, tehát még ha akarnánk vagy kényszerítenének minket akkor sem tudnánk azokat senkinek sem megadni.)

A regisztráció során megadott email címedet senkinek sem adjuk át. A regisztrációhoz nyugodtan használhatsz olyan email címet is, melyet csak erre a célra hoztál létre. Ezzel növeled a biztonságodat. Azok az alkalmazások, amelyek szeretnének neked email üzenetet küldeni meghatározott feltételek teljesítése esetén kaphatnak tőlünk egy proxy (helyettesítő) email címet melyre (csak az ADA-n keresztül) küldhetnek üzeneteket. Valamennyi alkalmazás esetében azonban ez esetben is csak akkor, ha te azt előzetesen engedélyezted. Az engedélyedet bármikor vissza is vonhatod.

Az ADA rendszere tárolja hogy milyen alkalmazásokat használtál az ADA digitális azonosítójával. Erről senkinek sem adunk át információt. Vagyis egy alkalmazás nem tudhatja, hogy melyik másik alkalmazás használója vagy. Az ADA rendszeréből bármikor törölheted egy adott alkalmazás használatát és ezzel azt a lehetőséget, hogy az alkalmazás rólad bárminemű információt kapjon a jövőben.

Olvasd el az Adatkezelési Tájékoztatónkat is!